Vergeet alles wat u weet over traditioneel beleggen. Het Safe Haven Fonds gooit het over een andere boeg. In plaats van vast te houden aan statische strategieën, navigeert dit fonds in de markt als een ervaren zeiler, die constant de wind en de golven in de gaten houdt. Door momentum-analyse te combineren met actief risicomanagement, wil het Safe Haven Fonds meer zijn dan alleen een veilige haven. Het wil een slimme route naar groei bieden. Zelfs in onstuimige tijden.
Het Safe Haven Fonds functioneert als een moderne navigator voor uw beleggingen. Deze navigator kijkt constant waar het geld naartoe stroomt in de markt. Dat is de momentum-analyse. Het zoekt naar patronen en trends die aangeven welke beleggingen het goed doen.
Maar deze navigator doet meer. Hij let ook voortdurend op gevaren onderweg. Dat is het dynamische risicomanagement. Als er onweer op komst is, als de markt riskant wordt, past de navigator de route aan om u veilig aan boord te houden.
Door slim te kijken naar kansen én voorzichtig te zijn met risico's, probeert deze aanpak uw geld te laten groeien terwijl het u ook beschermt tegen grote verliezen. Het is als surfen: je wilt de beste golven vangen, maar ook op tijd van je plank af als er een gevaarlijke golf aankomt.
Prestaties en benchmarks
Het Safe Haven Fonds hanteert een data-gedreven beleggingsstrategie die zich onderscheidt door drie kernpunten. Allereerst analyseert het algoritme wekelijks de optimale verdeling tussen diverse beleggingscategorieën, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen, cash en vastgoed. Ten tweede kan het fonds door wekelijkse monitoring sneller en flexibeler reageren op veranderingen in de markt, vergeleken met fondsen die hun portefeuille maandelijks bijstellen. Dit kan leiden tot betere prestaties en een effectiever risicobeheer. Tot slot elimineert de systematische aanpak menselijke emoties uit het beleggingsproces, wat resulteert in een volledig objectieve strategie.
Sinds de lancering van het fonds voor particuliere beleggers in januari 2021 heeft het Safe Haven Fonds prima resultaten geboekt:
Een jaarlijks netto rendement van circa 8,7%. Significant hoger dan het gemiddelde van 4,1% van de beheerportefeuilles van grote Nederlandse banken (zie tabel hieronder).
Tijdens de bearmarkt van 2022 kende het Safe Haven Fonds een klein verlies van slechts -0.3%, na kosten.
In het uitdagende beleggingsjaar 2024 presteerde het fonds uitzonderlijk goed met een netto rendement van 12,0%, waarmee het gerenommeerde andere partijen overtrof.
Het is interessant om te weten dat het Safe Haven Fonds tot 2021 vrijwel onbekend was bij gewone beleggers. Het fonds is namelijk al opgericht in 2008 maar was uitsluitend beschikbaar voor institutionele partijen, waardoor het grote publiek nooit met de beleggingsstrategie in aanraking kwam. In 2021 besloot een van de fondsbeheerders een retailvariant van het fonds te introduceren. En vanaf dat moment werd de beproefde strategie, tot dan toe dus voorbehouden aan professionals, gepresenteerd als een nieuw beleggingsfonds voor particulieren en vermogende beleggers. Zo opende het Safe Haven Fonds de deuren voor een breder publiek zodat iedereen kon profiteren van de expertise en eerder bewezen resultaten, zoals u hieronder kunt zien.
De prestaties van het fonds in de institutionele jaren spreken voor zich. Tussen 2008 en 2020 behaalde het Safe Haven Fonds een gemiddeld netto rendement van 5,8% per jaar. Vooral in moeilijke beursjaren, zoals 2008, 2011, 2015 en 2022, bewees het fonds zijn waarde met stabiele resultaten en sterk risicomanagement.
Dit wordt nog specifieker gedemonstreerd door de prestaties van het fonds tijdens de laatste bearmarkt van 2022. Het Safe Haven Fonds wist zijn maximale drawdown te beperken tot minder dan de helft van wat een traditionele 60/40 portefeuille1 zou hebben ervaren. In onderstaande grafiek ziet u dat in 2022 de traditionele 60/40 portefeuille (de rode lijn) veel verder wegzakt dan het Safe Haven Fonds (de blauwe lijn).
Dynamische diversificatie
De goede resultaten zijn mede te danken aan een fundamenteel principe van het Safe Haven Fonds: dynamische diversificatie. Zoals eerder genoemd, belegt het fonds in een groot universum van activaklassen, waaronder wereldwijde aandelen, diverse obligaties, alternatives (zoals vastgoed en grondstoffen) en valuta's. De kernstrategie is gebaseerd op roulatie tussen elf zorgvuldig geselecteerde ETFs die samen exposure bieden aan duizenden onderliggende activa wereldwijd.
Om u een indruk te geven van deze kernstrategie, toont de onderstaande afbeelding hoe het Safe Haven Fonds de portefeuille in 2024 aanpaste aan het risicoprofiel. Deze visualisatie illustreert concreet hoe de strategie werd geïmplementeerd en biedt inzicht in de dynamische aanpak van het fondsbeheer gedurende 2024.
Wanneer het algoritme toenemende risico's signaleerde, werd de blootstelling aan aandelen (rood) verlaagd en verschoven naar obligaties (blauw), alternatieven (groen) en cash (grijs). En door de wekelijkse monitoring kon het fonds snel antiperen op veranderende marktomstandigheden.
Het Safe Haven Fonds onderscheidt zich verder van veel andere beleggingsfondsen door een opvallende visie met betrekking tot obligaties. Waar andere fondsen en portefeuilles vaak standaard een vast deel van het vermogen in obligaties investeren, hanteert het Safe Haven Fonds een flexibele aanpak.
Obligaties worden alleen opgenomen wanneer het algoritme van het Safe Haven Fonds dit aangeeft. Deze aanpak is relevant, zeker gezien de recente twijfels over de rol van obligaties in een beleggingsportefeuille. De combinatie van lage rentes en de angst voor inflatie heeft vragen opgeroepen over het vermogen van obligaties om nog langer te dienen als de veilige haven en bron van diversificatie die ze ooit waren. Lage rentes drukken het rendement op obligaties, terwijl inflatie de waarde van vastrentende beleggingen kan aantasten.
Beleggers in het Safe Haven Fonds hoeven zich echter geen zorgen te maken over deze ontwikkelingen, aangezien het fonds door het gebruik van het fondsalgoritme in staat is om dynamisch te bepalen of een allocatie naar obligaties op een bepaald moment opportuun is.
Voor wie is het Safe Haven Fonds geschikt?
Het fonds is een aantrekkelijke optie voor diverse beleggersprofielen:
Particuliere Beleggers. Ideaal voor vermogende individuen die een minimumkapitaal van €100.000 voor langere tijd kunnen beleggen.
Institutionele Beleggers. Geschikt voor pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele partijen die op zoek zijn naar een innovatieve, risico-bewuste benadering.
Family Offices. Biedt een oplossing voor familievermogensbeheerders die streven naar kapitaalbehoud en groei over generaties heen.
Beleggers met Risicoaversie. Perfect voor degenen die het neerwaartse risico van hun portefeuille willen beperken zonder potentiële opwaartse kansen te missen.
Data-gedreven Investeerders. Aantrekkelijk voor beleggers die geloven in een systematische, wetenschappelijk onderbouwde beleggingsaanpak.
Conclusie
Het Safe Haven Fonds vertegenwoordigt meer dan alleen een beleggingsstrategie. Het is een verschuiving in de manier waarop we denken over beleggen. Door slimme technologie, diepgaande marktkennis en een sterke focus op risicobeheer te combineren, biedt het fonds een aantrekkelijk alternatief voor traditionele beleggingsbenaderingen.
De doordachte aanpak heeft zijn waarde bewezen en wordt steeds breder erkend in de markt. Het fonds groeit gestaag en is al jaren actief in o.a. de family office sector. Voor beleggers die op zoek zijn naar een innovatieve, risicobewuste benadering van vermogensbeheer, biedt het Safe Haven Fonds niet alleen een kans op aantrekkelijke rendementen, maar ook gemoedsrust in turbulente markten.
Geinteresseerd?
Indien u wenst te beleggen in het Safe Haven Fonds of meer informatie wenst, nodig ik u uit om contact met mij op te nemen.
Een traditionele 60/40 portefeuille staat voor een portefeuille die voor 60% bestaat uit wereldwijde aandelen (de MSCI World AC TR index) en voor 40% uit obligaties uitgegeven in euro's (iBoxx Eur Overall TR index). De TR staat voor Total Return, wat inhoudt dat dividenduitkeringen en coupons zijn meegenomen in de rendementsberekening.